.......................
.
.
 
 
 
 
.
Bullfighting in Spain ALEPH - de stier (vervolg)
Een van de oudste semitische inscripties op de Ahiram-sarcofaag (gevonden in Byblos en gedateerd op 1300-1000 v.C.) wordt beschouwd als het prototype voor phoenicische, palestijnse en aramesche alfabetten. Het teken dat op deze sarcofaag wordt gebruikt voor de 'a'-klank is Ahome_2nl.html, in later phoenicisch wordt het geschreven als Ahome_2nl.html of als Ahome_2nl.html en heet ALEPH, wat "stier" betekent. In latere eeuwen werden de phoenicische tekens in Kreta en Griekenland geintroduceerd, en wordt ALEPH geschreven als Ahome_2nl.html en wordt 'alpha' genoemd. Het is dan ook veelzeggend dat de Grieken hun lettertekens "φουνικία γράμματα" (phoinikéa grammata) noemen wat "phoenisische tekens" betekend...
De achtergrond-afbeelding achter deze tekst is een deel van een fresco in het paleis van koning Minos in Knossos op het eiland Kreta (ca. 1500 v.C.). Het wordt gezien als een afbeelding van het rituele stierspringen maar er zijn ook wetenschappers die van mening zijn dat het het gevecht van Theseus met de Minotaurus voorstelt. En stierevechten is óók vandaag nog een traditie in het Middellandse Zee-gebied: Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk.
vervolg  Ahome_2nl.html                       Ahome_2nl.html begin
                                                                                                                                                                                                             
front of a lyre from Ur (Iraq) 2500 B.C.Assyrian relief of storm-god Adad (Louvre, Paris) 800 B.C.Hathor-shrine in Deir-el-Bahri (Egypt) 1480 B.C.Rython from Knossos (Crete) 1400 B.C.